4 Bloemen / Wim Roskam
door Ineke Noordhoff / Foto Ellen Kok
Voorbij Zierikzee op Schouwen-Duiveland zijn de graafmachines bezig om nieuwe natuur te maken. Waar vorig jaar nog aardappels en bieten groeiden, worden nu meanderende slenken gegraven. Palen en prikkeldraad omzomen het terrein waar de eerste koeien al bezig zijn met onderhoudswerk: het gras kort houden.
(verkorte versie uit Op het land)
Moriaanshoofd – een molen, twee boerderijen en een restaurant aan de grote weg naar Burgh Haamstede – is erop vooruit gegaan. Voor de dijk met de Oosterschelde zijn de akkers onder water gezet. Scholeksters verjagen elkaar luid kwetterend terwijl steltlopers hun kostje bij elkaar staan te garen. Tureluurs, de naamgevers van dit natuurplan, laten zich begluren.
De boeren hebben hier plaats gemaakt voor vogels. Het zoete water mag zich weer vermengen met de zoute aanvoer uit de Oosterschelde. Om het natuurgebied liggen uitgestrekte vruchtbare kleiakkers met bieten en aardappels. Een enkel graanveld zorgt voor afwisseling. Vanuit Moriaanshoofd loopt de Taaijersweg, smal en kaarsrecht, naar Kerkwerve. Drie akkers voorbij de nieuwe natuur, springt een fleurige bloemenrand naast de saaie binnenweg in het oog. De boerderij van Wim en Corrie Roskam kijkt erop uit. Achter hun huis staat een grote stal waar 9000 leghennen bijna dagelijks een ei leggen. Naast de woning een grote schuur vol aardappels. De kippeneieren leveren een marginaal inkomen en met de akkerbouw is het op en af. Ze zijn hard bezig geweest om nevenactiviteiten te ontwikkelen, maar geldbronnen zijn in dit Zeeuwse platteland – toch een eindje uit de kust – moeilijk te vinden.
Toen in 1995 het project ‘Zonnestraal’ hen de mogelijkheid bood om tegen vergoeding akkerranden in te zaaien met bloemen, aarzelden zij geen moment. ‘Ik heb al mijn akkerranden direct aangemeld. Als het geld opbrengt, vind ik het prima.’ Ze hebben sindsdien een halve hectare aan bloemenranden ingezaaid en daarvoor kregen ze in 2005 van het Rijk 1150 euro subsidie. Maar daarna was het afgelopen. Ook de advocaatmakerij kreeg flink te verduren van de overheidscontroles: Wim werd van de markt geplukt omdat hij’er alcohol in zijn huisgemaakte eierdrank zat.
Lees het verhaal van Wim en Corrie in Op het land.
|